keskiviikko 9. elokuuta 2017

Löytöjä keittiöön

Keittiö on kautta linjan ollut aina lempipaikkani, vaikka tunnustettakoon, ettei enää niinkään hellan ääressä. Meillä siis kokkaa nykyään mies, joka siitä minua enemmän nauttii. Keittiö on aina kuitenkin edustanut minulle paikkaa, jossa olla hetki yksin ja kuunnella ajatuksiaan. Juoda hiljaisuudessa kuppi kahvia tai käyttää meditatiivinen tunti tasoja siivoten ja hyllyjä asetellen. Keittiö on myöskin ollut meillä paikka, jossa kirppislöytöni ovat reilusti ja runsaasti esillä.

Enemmän kuin mitään rakastan kauniita astioita, mutta yritän pitäytyä vain käytännöllisissä ja todella käyttöön päätyvissä kulhoissa, kipoissa ja juomalaseissa. Niissä, joita lapsetkin saavat käyttää. Viimeiset puolitoista vuotta olen kerännyt mustavalkoisten astioiden rinnalle satunnaisen epäsäännöllisesti Ulla Procopèn Arabialle suunnittelemaa, aikanaan Suomen rummimmaksikin astiastoksi tituleerattua, Ruskaa.


Ruskan upeat värisävyt, samettinen pinta ja käsintehdyn keramiikan lasitteen elävyys ovat lumonneet minut täysin. Siksi olen ilolla seurannut Instagramin ja sisutuslehtien kautta, kuinka Ruska on vihdoin saamassa statusta ja arvostusta, joka sille mielestäni kuuluu. Monelle 60-70-luvun lapselle Ruska on kauhistus, päällimmäinen mielikuva siitä tuntuu olevan kirskuvat aterimet. Ensimmäisen viikon jälkeen meillä kuitenkin opittiin syömään näistä lasitusta vinguttamatta, joten enää en voi fiilikseen samaistua.

Ruokalautasten lisäksi harvemmin liikkuvia osasia ovat murokulhot, jotka löysin lopulta heinäkuun puolelta lahtelaiselta kirppikseltä. Hintaa näillä oli enemmän kuin mistään olen tähän mennessä maksanut, 7€/kpl. Netin syövereissä hinnat ovat kuitenkin harvinaisemmille osille kovemmat, joten pidän hintaa kohtuullisena. Ja kun ne kerran tulivat vastaan, pakkohan kulhot oli ostaa!
Tässä kodissa keittiö on toistaiseksi ollut paikka, jota olen sisustanut ehdottomasti vähiten. Muuton yhteydessä nostin tavarat kaappeihin, ja siinäpä se! Asiaan on kuitenkin tulossa muutos ja ajatukset keittiön sisustamisesta omannäköiseksi sikiävät hiljalleen. Ensimmäisenä vaihtuvat kuitenkin maalaisromanttisuuteen taittuvat vetimet: löysin laatikollisen oikeankokoisia lankavetimiä ruuveineen varsin asialliseen 20€ hintaan nettikirppikseltä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti