lauantai 2. syyskuuta 2017

Klassikon uudet kasvot

Muistanette nuo roskalavalta meille kotiutuneet kirkkaanoranssit Eero Aarnion Polaris -tuolit, joita Asko on aikoinaan valmistanut finternational-merkinnällä sekä kotimaan että ulkomaan markkinoille. Tässä tuolit ennen ja jälkeen - mitäs sanot?


Lähtötilanne oli aavistuksen karu: istuimeen porattuja reikiä (sadevettä varten), öljytahroja, aavistus ruostetta ja muutamia naarmuja. Istuimen mukavuus ja muoto lumosivat minut kuitenkin täysin. Hitusen harmittaa, etten tajunnut näitä siinä iltahetkessä kuvata tarkemmin.
Aloitin projektin vesipesulla ja paklaamalla kahdessa tuolissa olleet reiät umpeen. Ensimmäiset kolme kerrosta tuoleihin maalasin sinkkimaali Galvacolorilla.  Maalissa on pohjamaali sekä kestävä sinkkipinnoite, jolla on ihanan satiinimainen ulkonäkö. Tuolien kanssa hienoisena ongelmana maalausprosessissa oli korkean ilmankosteuden ja täten hitaan kuivumisen lisäksi vain se, että maalipinnan tasaisuus hieman vaihteli selkänojan yläosan ja istuimen alareunan kohdalla. Tähän lienee puhtaasti syynä se, että ne ovat tuolissa kohtia, joista siihen on tartuttu ja nosteltu vuosikymmeniä.

Kerrosten välissä hieraisin etenkin reunakohtia varovasti hienolla hiekkapaperilla (jolla on myös hyvä siloitella mahdollisia valumajälkiä). Tuolien jalat ja istuinten viimeisen kerroksen maalasin puolikiiltävällä "perus-spraylla", jolla sainkin siloiteltua melko paljon viimeisiä pintakuluman aiheuttamia läikkiä. Hitusen jäi vielä sanomista selkänojiin, mutta näin kotioloissa ilman ruiskumaalausvehkeitä näistä tuskin aivan virheettömiä koskaan saan.


Kaiken kaikkiaan olen kyllä kovin iloinen lopputuloksesta ja kokomustasta värivalinnasta. Paitsi että tuolit ovat kotimaista, aikaa kestävää designia, ovat nämä omaan makuuni paremmat istua kuin Eamesit (ehkä paljon sanottu, mutta takamukseni on ehdottomasti tätä mieltä). Eikä hintaakaan neljälle tuolille kertynyt loputtomalta tuntuneen kärsivällisyys-panostuksen lisäksi kuin 40€.


Ja loppuun muutama tipsi muovituolien maalaamiseen:
1. Puhdista.
2. Galvacolor on hyvä ja kestävä maali, jossa on ihana pinta. Tätä saa mm. Motonetistä.
3. Maltti on valttia. Vaikka maalipinta kuivaa hetkessä, kovettuminen ottaa silti aikansa. Minulla meni tähän prosessiin kaikenkaikkiaan pari viikkoa.
4. Ohuita kerroksia. (Ohuita kerroksia.) Monta.
5. Muista se maltti.

6 kommenttia:

 1. Tosi kivannäköiseksi päivitetty! Moni olisi kipannut kaatopaikalle nuo oranssit... Eamesit ei muuten oo munkaan takamukselle kovin passelit, istuintyynyjen myötä vähän mukavammat (ja lämpöisemmät).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Näissä on todella hyvä istua: muoto on kuin syli ja joustaa just sopivasti.

   Poista
 2. Todella onnistunut tuunaus ja loistava idea! :)

  VastaaPoista
 3. Ihan huippu tuunaus! Kelpaisi nuo tuolit mustana minullekin :)

  VastaaPoista