tiistai 3. lokakuuta 2017

Reilua käsityötä. Pari sanaa vastuusta ja vastuullisuudesta. (Yhteistyössä Sukhimattojen kanssa.)

Suhtaudun sisustustekstiileihin - niiden sidoksiin, materiaaleihin ja väreihin - melkeinpä intohimoisesti. Laadun lisäksi peräänkuulutan vastuuta niin ostamisessa, omistamisessa kuin valmistuksessakin. Vastuullinen sisustaminen on reilujen hankintojen lisäksi myös kestävää omistamista. Laadukkaisiin, ajattomiin ja aikaa kestäviin materiaaleihin panostamista, kertakäyttökulttuurin vastustamista ja tarpeentullen myös vastuullista kierrättämistä.

Sukhimatot/@lilalivblog

Kun mainitsen ammattini, keskustelu kääntyy usein suuntaan, jossa arvotetaan kotimaista ja ulkomaista tuotantoa, huolestutaan ammattitaidon katoamista ja korostetaan kaupallista koneistoa. Enemmän kuin numeroista, minusta näissä otsikoissa on pohjimmiltaan kyse vastuista. Siitä, miten kukin valmistaja tahtoo vastuitaan kantaa ja kuinka läpinäkyvästi on valmis tarinansa kertomaan. Ja ennen kaikkea siitä, kuinka paljon yksittäinen kuluttaja on tästä kaikesta omilla valinnoillaan valmis kantamaan.

Niin paljon kuin kotimaista tuotantoa arvostankin ja sen eteen olen valmis tekemään töitä, tunnen suunnatonta vertaisylpeyttä käsityöstä, joka tehdään maailman köyhimmissä kolkissa tavalla, jolla käsityöläinenkin saa ansaitsemansa arvostuksen ja korvauksen. Mahdollisuuden sellaisessa maailmassa, jossa mahdollisuuksia ei suuremmin jaeta. Maailmassa, jossa koulutus, inhimilliset työolot, reilu palkka ja naisen tasavertainen asema eivät ole itsestäänselvyys.


Sukhi on nepalia ja se käännetään suomeksi sanalla "onnellinen". Sanaan ja yritykseen Sukhi kiteytyy paljon asioita, joita arvostan: laadukkaita materiaaleja, perinteistä käsityötaitoa, eettisyyttä, koulutusta ja inhimillisyyttä. Sukhimatot kudotaan ja solmitaan sellaisella ammattitaidolla ja työntekijän arvostuksella, josta meillä kotimaassakin voisi ottaa hieman mallia. Vai kuinka monen työnantajan olet nähnyt nimeävän tuotteensa niiden työntekijöiden mukaan, jotka ovat olleet mukana tuotteiden kehitystyössä?

Jokaisen Sukhimaton tarina saa alkunsa vasta tilauksesta. Ilman turhia välikäsiä, varastoja, liiketiloja tai välittäjiä; sinun tarpeesi huomioiden. Samalla periaatteella se saapuu myös asiakkaalle, suoraan matontekijän viimeistelemänä ja tekijän itsensä nimellä varustettuna.

Tämä kaikki on juuri sellaista vastuunkantoa, mikä tekee minut onnelliseksi. Vastuuta, jolla on hymyilevät kasvot. Niin työnantajan kuin työntekijänkin."Reilua käsityötä. Pari sanaa vastuusta ja vastuullisuudesta." on toteutettu yhteistyössä Sukhimattojen kanssa. Kaikki kuvat Sukhimattojen kotisivuilta ja blogista.

Lisää Sukhimattojen reilusta työstä ja ihanista matoista:

K O T I S I V U I L T A

I N S T A G R A M I S T A 

Aina niin aurinkoisen Sukhimattojen perustajan Nasia Burnetin löydät täältä.
2 kommenttia:

 1. Ihana postaus, kiitos! <3 Olemme aina välillä leikitelleet myös ajatuksella suomalaisten räsymattojen ottamisesta valikoimiin, mutta Sukhin työlle ei Suomessa ei ole ihan samalla tavalla tarvetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Milla <3
   Hienoa työtä, juuri siellä missä pitääkin. ;)

   Poista