keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Käsinkudottua onnellisuutta. (Yhteistyössä Sukhimattojen kanssa.)

Minulla on aina ollut erityinen rakkaussuhde Intiaan: sen käsityökulttuuriin, väreihin, mystiikkaan ja ihmisiin. Rakastan Intian punertavaa maaperää, ihmisten elämänasennetta ja sitä vuosisatojen käsityöperinnettä, josta länsimaalaisena voi olla vain kateellinen. Intia on kuitenkin vastakohtaisuuksien maa, jossa toisilla on edellytykset koulutukseen ja menestymiseen; toisilla kertakaikkiaan ei.

Kun minulle aiemmin syksyllä tarjoutui tilaisuus yhteistyöhön Sukhimattojen kanssa, en epäröinyt hetkeäkään. Sukhimatot huokuvat ensiluokkaisen materiaalin lisäksi myös hieman toisenlaista lämpöä: jokainen matto hyödyntää paikallista, ikiaikaista käsityöperinnettä, mutta myös tarjoaa matontekijälle sellaisia mahdollisuuksia, joita hänellä muutoin ei olisi: koulutusta, reilua palkkaa ja tilaisuuden työskennellä kotona. (Aiemmin julkaisemani Sukhimattoja, vastuuta ja vastuullisuutta käsittelevä teksti "Reilua käsityötä. Pari sanaa vastuusta ja vastuullisuudesta. (Yhteistyössä Sukhimattojen kanssa.)" löytyy täältä.)Tämä tässä on Mahd Alam, yksi Sukhimattojen intialaisista kutojista. Mies, joka on valmistanut minunkin Farid-mattoni: eräs intialaisten villamattojen erityispiirre nimittäin on, että niitä valmistavat vain miehet! Sukhimatot tarjoaa Mahdille paitsi mahdollisuuden 2-3 kertaa keskitasoa korkeampaan palkkaan, kotona työskentelyyn ja koulutukseen, mutta myös mahdollistaa näiden asioiden avulla sen, että Mahd voi lähettää omat lapsensa kouluun.Mahdin käsissä syntynyt Farid-matto on 100%, laadukasta villaa, ja se on valmistettu vanhalla intialaisella käsityöperinteellä punosmaisesti kutomalla, ei solmimalla. Astmaatikko-allergikko-keliaakikko-perheessä on erityisen ihanaa, että tämän ainutlaatuisen valmistustavan ansiosta Farid ei nukkaa lainkaan. Matto on todella tiivis, sileä ja pehmoinen: kaikkea sitä, mitä villamatolta voi toivoa! 

Mikään ei voita villamaton tuntua jalan alla. Uudesta matosta vienosti tuoksuvaa lanoliinia, taidolla kudotun tekstiilin ulkonäköä ja villan lämpöä talven ensimmäisten pakkasten jäähdyttämillä lautalattioilla. Laadukkaista materiaaleista valmistetut tekstiilit kestävät aikaa ja vanhenevat arvokkaasti. Olen aivan rakastunut maton tummanharmaaseen väriin ja siihen, kuinka se sulautuu yhteen käsinsolmitun mattovanhukseni kanssa.

Sukhimattoihin tutustuttuani ja maton kotiuduttua olen todella ymmärtänyt, mistä yrityksen nepalinkielinen nimi Sukhi, "onnellinen", kumpuaa. Onnellisuus kasvaa siitä fiiliksestä, joka saa silittämään maton kudottua pintaa, riisumaan sukat ja laskemaan paljaat jalat sen siloiselle, pehmeälle pinnalle.

Kun käsissäsi on pieni pala rakastamaasi Intiaa ja sen vuosisatoja vanhaa käsityökulttuuria. Jotain rakkaudella, ylpeydellä ja ammattitaidolla tehtyä: eettisesti tuotettu matto. 

Mutta ennen kaikkea Sukhi kumpuaa siitä pienestä onnentunteesta, kun näet mattosi valmistajan kasvot, ja tiedät edesauttaneesi maailmassa syntymään edes hitusen hyvää.

"Käsinkudottua onnellisuutta" on toteutettu yhteistyössä Sukhimattojen kanssa. Lisää Sukhimattojen reilusta työstä ja ihanista matoista:

K O T I S I V U I L T A

I N S T A G R A M I S T A 


Huom! Viimeinen kuva goalaisista koulutytöistä on omalta matkaltani Intiaan eikä sillä ole suoraa yhteyttä Sukhimattoihin tai siinä esiintyvään matonkutojaan. Kuvaan kuitenkin kiteytyy Intia tavalla, jolla minä sen haluan nähdä: väreinä, ilona ja tasavertaisuutena, jota Sukhi omalta osaltaan Intiassa edistää.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ihanasta postauksesta Susanna! Kiva kuulla myös käyttökokemuksia sileästä punosmatosta – sinulla on yksi ensimmäisiä Suomessa! :)

    VastaaPoista